Carnarvon Health & Wellness Centre
Previous slide
Next slide

Team

Jacques Orton
Ernest de Lange

Location

Carnarvon Farm
Eastern Cape
South Africa

Size

1070 m²

Client

Aggrey Mahanjana

Description

Carnarvon Health & Wellness centre will be constructed on a gradual sloped hillside overlooking a crystal-clear stream and koppie. The main concept behind the design is for the centre to holistically grow out of the surrounding context, thus blending into nature. Being a rocky site, the natural rock of the area will be used in the construction of thick gabion walls on the southern façade of the centre. Every guest’s connection to nature will be maximized by big openable glass doors on the northern façade of the centre. The different facilities of the centre are subtly placed along a winding passage, with each framing a different view. Overnight accommodation is also offered in the form of 8 guest huts located on the southern bank of the stream. These huts will be grouped in a line, while each will frame a different view of the farm. The exterior of the centre and huts will be constructed from durable no maintenance materials; steel, concrete, natural rock, timber & glass. From certain angles the centre will almost disappear into nature – thus taking second place to nature.

Location:

Carnarvon Farm
Eastern Cape
South Africa

Size:

1070 m²

Team:

Jacques Orton
Ernest de Lange

Client:

Aggrey Mahanjana

Description:

Carnarvon Health & Wellness centre will be constructed on a gradual sloped hillside overlooking a crystal-clear stream and koppie. The main concept behind the design is for the centre to holistically grow out of the surrounding context, thus blending into nature. Being a rocky site, the natural rock of the area will be used in the construction of thick gabion walls on the southern façade of the centre. Every guest’s connection to nature will be maximized by big openable glass doors on the northern façade of the centre. The different facilities of the centre are subtly placed along a winding passage, with each framing a different view. Overnight accommodation is also offered in the form of 8 guest huts located on the southern bank of the stream. These huts will be grouped in a line, while each will frame a different view of the farm. The exterior of the centre and huts will be constructed from durable no maintenance materials; steel, concrete, natural rock, timber & glass. From certain angles the centre will almost disappear into nature – thus taking second place to nature.